Publicitate

adfaster

10 februarie 2016

Risotto clasic cu ciuperci

Un delicios risotto cu ciuperci in stil italienesc. Pofta buna!


Ingrediente:
350 gr. orez cu bobul rotund (pe cutiile de import scrie "arborio"), 200 gr. muschi tiganesc,
500 gr. ciuperci (in Maramures si in Ardeal se gasesc la piata, urechiuse sau galbiori), 100 gr.
unt, 2 catei de usturoi, 3 patratele de concentrat de supa de vaca, 1 ceapa mica, 100 gr.
parmezan sau cascaval ras, 1 legatura de patrunjel, sare, piper

Mod de preparare:
Puneti la fiert 1,5 litri de apa cu patratelele de concentrat de supa. Dati vasul deoparte. Taiati
muschiul tiganesc (sau orice piept de porc afumat) in felii. Curatati usturoiul.

Spalati ciupercile si taiati-le in bucati. Puneti sa se incinga 30 de grame de unt (o lingura de
supa cu varf) intr-o tigaie si caliti in el ciupercile, muschiul taiat felii si cateii de usturoi
intregi. Sarati, piperati, lasati sa fiarba totul vreme de 10 minute, in apa lasata de ciuperci.

Curatati si tocati ceapa. Caliti-o intr-o alta tigaie, in 30 gr. de unt, pana se aureste. Adaugati
orezul si lasati-l sa se caleasca impreuna cu ceapa, pana ce devine sticlos. Turnati o cana de
supa de vita si puneti orezul sa fiarba pe flacara mica, cca 20 de minute, adaugand mereu
supa, pe masura ce lichidul este absorbit. Sarati, piperati.

Gustati ca sa vedeti daca orezul e bine fiert. Apoi adaugati ciupercile, feliile de muschi afumat
si cateii de usturoi, parmezanul sau cascavalul ras si restul de unt. Amestecati cu grija si lasati
cratita pe marginea plitei, vreme de 3 minute. Serviti Risotto foarte fierbinte, presarat cu
patrunjel tocat.


Specific: Italia

Tort de mere, pere, caise


Yam, mere, pere si caise, ce poate suna mai delicios si fresh intr-un tort?


Timp de preparare: aprox. 90

Ingrediente:
mere 1,5kg /pere/caise, 1 lingura unt/margarina, 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 6
linguri apa, 100g frisca

Mod de preparare:
1.Intr-o tava rotunda, care se unge cu unt se pun merele/perele curatate de coaja si samburi
(pot fi intregi sau taiate in doua)sau caisele cu tot cu coaja dar fara samburi. Daca fructele sunt
mai tari si nu sunt prea zemoase se pun in scobitura samburilor un pic de unt.

2. Cele 6 galbenusuri se amesteca cu zaharul pana ce zaharul se topeste, apoi se adauga cele 6
linguri de faina si apa.Se amesteca pana se omogenizeza.
Albusurile se bat spuma separat, cu mixerul pana ce spuma sta lipita de vasul in care s-au
batut (cand intoarceti vasul cu josul in sus, spuma trebuie sa stea pe fundul vasului fara sa
cada).

La sfarsit se adauga albusurile batuta spuma peste compozitia facuta anterior, putin cate putin
si se amesteca cu o lingura foarte usor.(Daca va grabiti la amestecat, aluatul va cadea cand il
scoateti din cuptor).

Cand totul e gata, adaugati aluatul obtinut peste merele ce le-ati pus in tava.

Dati tava la cuptor, foc mediu si lasati tortul la copt pentru circa 45 de minute. Ca sa fiti siguri
ca aluatul e bine copt, introduceti in aluat o scobitoare din lemn. Daca scobitoarea ramane
curata, fara aluat pe ea, atunci tortul e gata.
101

Scoateti tava din cuptor, puneti un platou peste tava si rasturnati tortul pe platou. Lasati-l sa se
raceasca foarte, foarte bine dupa care il puteti orna cu frisca sau orice altceva doriti sau aveti
prin casa.

Deliciu de ciocolata cu blat de nuci

Un deliciu deosebit pentru iubitorii de ciocolata si nuci in prajitura lor.


Timp de preparare: 1 h30 min

Ingrediente:
Blat: 250 g nuci macinate, 200 g zahar, 100 ml apa, 7 oua, 3 linguri cacao, vanilie;
Crema: 4 oua, 4 linguri zahar, o ceasca lapte, 12 linguri cacao, 1 pachet unt, 2 tablete ciocolata
menaj, o ciocolata preferata (nu umpluta)

Mod de preparare:
Blatul: se pun intr-o cratita cantitatile indicate de nuci, zahar si apa si se amesteca toate pe foc
pana se topeste zaharul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga 7 galbenusuri si 3 linguri
cacao, plus arome. Se incorporeaza apoi albusurile batute spuma tare, amestecand usor de jos
in sus. Se toarna compozitia de blat intr-o forma rotunda tapetata cu hartie pentru copt si se
baga la cuptor, la foc mic, pentru o ora.